Rafting – Élmény, amit ki kell próbálni

Májusban úgy éreztük, hogy ki kellene egy extrém sportot próbálnunk és egyöntetűen a raftingra esett a választásunk. A Trenkertours csapata vezetett be minket ebbe a sportba az ausztriai Sautens városkában. A következőkben azt fogjuk bemutatni Nektek, hogy mégis mire számíthattok, ha még nem próbáltátok ezt a különleges, adrenalinnal teli vízi sportot.

Rafting Tour Imster Schlucht → Das beste Erlebnis in den Alpen - Wassercraft Canyoning Ötztal Tirol

Először is mit érdemes tudni erről a sportról? A rafting, magyarul vadvízi evezés az extrém sportok kategóriájába tartozik, amely során 4 vagy több személy egy ovális gumihajóba ülve egy szakképesített vezetővel egy hegyi, kanyargós folyón eveznek, ahol a sodrás, a zúgók és a vízesések adnak különleges élményt és kihívást a résztvevőknek.

A rafting története egészen az 1800-as évekig nyúlik vissza, amikor John Wesley Powell expedíciója során először hajózott végig a Colorado folyón. Azóta a rafting nagy fejlődésen ment keresztül, és mára világszerte népszerű sportággá vált. A modern rafting alapvetően az 1970-es évektől indult hódító útjára, amikor a gumicsónakok és a biztonsági felszerelések egyre fejlettebbé váltak.

A vadvízi folyók nehézségi fokozatokra (WW skála) vannak osztva nehézségük, vízhozamuk és esésük alapján: I. (nagyon könnyű vadvíz), II. (könnyű vadvíz), III. (közepes nehézségű vadvíz), IV. (nehéz vadvíz), V. (rendkívül nehéz vadvíz), VI. (nagyon nehéz vadvíz, evezésre nem ajánlott).

FONTOS: A rafting előírása, hogy tudj úszni!

Rafting und Canyoning Imsterschlucht Sautens | Jochen Schweizer

Mint ahogy már említettem, májusban összepakoltunk egy csapatot és elindult az utunk az Ötztal melletti városba Sautens-be, Ausztriába. A Trenkertours csapata vezetésével az „Imster Schlucht” nevezetű rafting útvonalat teljesítettük, mai III-as és IV-es erősség között van, de mivel akkor nagy esőzések voltak, ezért inkább 4-es kategóriába sorolták azt a szakaszt. Először történt egy kis bevezető rész a csapat központjánál, ahol a vezetőink (kettő volt, mivel két csónakra lettünk osztva és mind a két vezetőt Lukasnak hívták) elmagyarázták az alapokat és elmondták, mi fog ránk várni pontosan a helyszínen. Majd megkaptuk a méretűnknek megfelelő neoprén ruhát, cipőt, mellényt és a sisakot. A neoprén ruha alatt a saját fürdőruhánkat kellett viselni. Majd furgonnal levittek minket a rafting kezdőpontjára, ahol megkezdődött a részletes oktatás, hogy az egyes vezényszavakra, mit kell pontosan csinálni, becsobbantunk a jéghideg vízbe bemelegítésként, aztán a vízre is tettük a csónakunkat és el is indult a nagy kaland. Az első szakaszban teszteltük a tudásunkat, amit a parton átadtak nekünk és különböző feladatokat is megcsináltunk, ahol tudtuk tesztelni az egyensúlyunkat és utána vártak ránk a nagyobb kalandok.

Imádtuk a rafting minden percét, gyönyörű hegyes vidék közepén evezni, közben egyes részeken tényleg olyan hullámokkal és zúgókkal találkoztunk, ami megmutatta a természet erejét és hihetetlen élmény volt, amikor áthaladtunk rajtuk. Voltak állomások, ahol a vezetőnk mondta, hogy itt be mehetünk a vízbe úszni. Én személy szerint mindig belementem, nagyon jó érzés volt, viszont pár pillanat múlva mindig éreztem a neoprén ruha ellenére a víz jéghidegségét. Maga a rafting kb. 1 óra 20 percig tartott, de iszonyatosan hamar elillant az idő, én el tudtam volna még 1 órát simán a vízen lenni. Utána visszavittek minket kocsival a központhoz, ahol átöltöztünk és Trenkertours adott nekünk egy doboz sört vagy épp egy radlert és ott összeülve meg tudta beszélni a két csónak az élményeit. Az egész program kb. 3-4 órán át tartott és ez az útvonal 59 euróba kerül személyenként.

River-Rafting in Graubünden | Graubünden Ferien

Mindenkinek tudom ajánlani a rafting nyújtotta élményeket, szerintem egyszer az életben mindenkinek ki kell próbálnia. Gyerek túrákra is van lehetőség és ahogy hallottuk a vezetőnktől a legidősebb résztvevő eddig nála egy majdnem 70 éves hölgy volt. Az „Imster Schlucht” útvonalat mindenképp bátran ajánlom a Trenkertours-nál, szakmailag kiváló vezetők, akik emellett hihetetlenül jó atmoszférát tudnak átadni a program alatt. Mi egy III-IV erősségű raftingon vettünk részt elsőre, de a személyes véleményem az, hogy nem volt egyáltalán nehéz, nem estünk bele a vízbe, lehetett élvezni, mégis átadta a sport nehézségét és kihívásait. Személy szerint én fogok még menni raftingra és erre buzdítalak titeket is.

Facebook Kommentek