Joker: Kétszemélyes téboly (2024) – Spoilermentes kritika

2019 egyik szenzációja volt a Joker film, amiben való alakításáért Joaquin Phoenix elnyerte a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat. Ezelőtt és Heath Ledger legendás alakítása között egyedül az Öngyilkos Osztagban kaptunk élőszereplős Joker alakítást Jared Leto-tól. Ezt sokan kritizálták, így annál nagyobb meglepetés volt a film minősége és annál jobban vártam mi lesz a folytatás.

Meg kell vallanom kicsit félve ültem be a film vetítésére mert tudtam, hogy akármennyire is tetszett nekem az első Joker film, annak legfőbb elemei más filmből vannak véve. Itt a Martin Scorsese által rendezett Komédia Királyára gondolok Robert De Niro főszereplésével. Akit bele is tettek az első filmbe, csak éppen nem az őrült, hanem a showműsor vezető szerepébe. A 2019-es Joker elég erősen vesz át elemeket ebből a filmből, ezért tudtam, hogy itt a második filmnél úgymond elengedték Todd Phillips kezét. Illetve eléggé újdonság volt, hogy musical elemeket vesznek bele egy szuperhős filmbe, amire kíváncsian vártam hogy a film hasznára vagy kárára válik majd.

Úgy döntöttem szeretném spoiler mentesen tartani ezt a cikket ezért csak körvonalazni fogom a kritikámat. Az első dolog, ami kiváltotta a nemtetszésemet az maga a fő cselekményszál volt. Egyáltalán nem az a cselekmény, amire a legtöbben számítani fognak, ezt megígérem. Ami nem is lenne probléma, itt jön a rendezőnknek a kreativitása, viszont egy igen unalmas ötlet mellett döntött, pár személyes okból kifolyólag, amit végigvezet az egész filmen keresztül.

A második dolog, hogy a film legfőképp egy morális állásra akarja helyezni a drámáját, de ezt nagyon sokáig nem tárják fel, hanem helyette mást feszegetnek. Így a film az olyan két harmadáig csapong  történnek is dolgok, de nem is igazán. Itt szeretném megemlíteni a film musical részét. Nem volt ellenemre hogy ilyen elemei is legyenek a filmnek, vannak musicalek amiket igazán szeretek. Viszont szerintem a zenei elemek fontos része, hogy leírjanak valamit a filmben, előre vigyék azt történetileg. Itt a filmben a zenei darabokkal volt egy olyan érzésem, hogy a fele esetben nem azért vannak ott, hogy a filmet előre vigyék, hanem hogy csak kitöltsék az időt.

Illetve kíváncsi voltam Lady Gaga hogyan fogja alakítani Harley Quinn karakterét, de sajnos hiába hogy színészileg jól alakított Gaga maga a szerepe rosszul volt megírva, elég furcsán. Ezt el tudom mondani mint Phoenix és Brendan Gleeson alakításáról, akik csodálatosan alakították szerepüket de egyszerűen a történet nem volt elég jól megírva.

Végső soron a film pozitívumai közé a színészi játékot és a látványvilágot tudom sorolni, illetve néhány zenei elemet. Összességében a filmet nem tudom teljesen jó szívvel ajánlani, de remélem hogy mások jobban elnézőek lesznek Phillips munkájával mint én voltam itt.

 

🎥Rendező: Todd Phillips

👨‍👩‍👧‍👦Szereplők: Joaquin Phoenix, Lady Gaga, Brendan Gleeson, Catherine Keener, Zazie Beetz,

⏱️Hossz: 138 perc

🌊Műfaj: dráma, bűnügyi, musical

Facebook Kommentek